МИСТЕЦТВО І ДОБА Ді-Пі

Марія Климчак, куратор УНМ, Чикаґо
«Найбільше зло, що українській волі й незалежності завжди на перешкоді ставало і стає, криється, на превеликий жаль, у нас самих. І тільки тоді, коли ми з розуму й серця викорінимо нашу пасивність, нерішучість, – тільки тоді здобудемо собі волю»
Микола Понеділок

Ще до сьогодні вчені шукають зірку під назвою «Планета Ді-Пі», часовий простір якої позначений «ерою переміщених осіб». Вона була в недалекому від нас ХХ столітті. І була на цій Планеті «держава бездержавних »– загальна кількість переміщених осібі біженців у Західній Европі становилав1944 р. понад 10 мільйонів осіб. Один із її мешканців, український письменник Улас Самчук, писав: «Ситуація унікальна... На території Европи Заходу таборує Україна Сходу.

Книга 24 №3 2011

ПОСВЯТА: ІВАНОВІ ГОНЧАРУ - 100

Тетяна Пошивайло, заступник ґенерального директора НЦНК «Музей Івана Гончара», етномистецтвознавець
Цьогоріч Україна відзначає столітній ювілей від дня народження Івана Макаровича Гончара – видатного громадського та культурного діяча, скульптора, живописця, графіка, народознавця, колекціонера, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка, народного художника України, одного з ініціаторів створення Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, а також Музею народної архітектури та побуту України.
Цій пам’ятній даті, поміж низки заходів (див.: www. honchar.org.ua), присвячено масштабний проєкт «Музейний здвиг: інтерпретація культурної спадщини України» (куратор – Ігор Пошивайло), підтриманий Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України».

Книга 23 №2 2011

МУЗЕЙ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО МИСТЕЦТВА КОРСАКІВ – АРТ-СТАРТАП У ЛУЦЬКУ

Андрій Гуренко, художник, мистецтвознавець
 
ВХІД
Культура – це передача досвіду, система, побудована задля того, аби подолати часову обмеженість індивідуального існування. Завдяки їй можемо користуватися обсягом інформації, що в енну кількість разів перевищує можливості найобдарованішої, але поодинокої особистости. Музей – точка концентрації культурної системи. Він – свідчення людської присутности на рівні поколінь, фортеця, що захищає від невидимого, невпинного й невблаганного дихання Хроноса. Концепція музею як такого з’явилася порівняно недавно, але дуже стрімко розвивалася й розвивається зараз. Сучасний музей акумулює в собі велику кількість різноспрямованих функцій і напрямків діяльности. До головної функції зберігання додалися пізнавально-розважальна та дослідницька, видавнича справа, міждисциплінарні та колабораційні проєкти.
Кн. 37 2019